Oto 11 najzdrowszych pokarmów świata.
Soczewica
Jeśli stosujesz dietę wegańską lub wegetariańską, soczewica jest świetnym substytutem mięsa. Jedna filiżanka soczewicy może dostarczyć około 6 mcg selenu. Selen to tzw minerał młodości i płodności. Soczewica, a raczej różne jej rodzaje, są również dobrym źródłem składników odżywczych, błonnika i białka, witamin B, które dodają energii i cynku wzmacniającego odporność.
Ziarna słonecznika
Nasiona słonecznika są bardzo bogate w witaminę E. Jedna uncja może dostarczyć 76% dziennego spożycia, czyli 15 miligramów. Witamina E jest również silnym przeciwutleniaczem, takim jak selen, który pomaga zwalczać infekcje, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy.
Brokuły
Większość warzyw kapustnych zawiera składniki odżywcze, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Brokuły są bogate w witaminy antyoksydacyjne, a jedna porcja stanowi jedną trzecią dziennego spożycia zalecanego dla witaminy A.
Marchew
Marchew zawiera nie tylko witaminy A, B, C i E, ale także cynk. Wiadomo, że cynk jest niezbędnym minerałem dla zdrowia naszego układu odpornościowego. Jeśli organizm ma niedobór składników odżywczych, takich jak cynk, osłabia układ odpornościowy i wzmacnia wirusy.
Czosnek
Kolejnym warzywem, które ma podobny wpływ na nasz układ odpornościowy jak cynk, jest czosnek. Według niektórych badań czosnek potrafi powstrzymywać przeziębienie (a może wampiry?). Niektóre badania pokazują nawet, że osoby żyjące z rakiem były w stanie wzmocnić swój układ odpornościowy poprzez zwiększenie spożycia czosnku.
Szpinak
Szpinak jest znaczącym źródłem witaminy C, ale zawiera również witaminę E. Niezbędne jest trzymanie go w stanie surowym, aby mieć pewność, że otrzymujesz z niego wszystkie składniki odżywcze. Możesz dodać go do sałatki lub kanapki.
Słodkie ziemniaki
Jeśli próbujesz zwiększyć spożycie witaminy A, słodki ziemniak jest jedynym składnikiem, którego potrzebujesz. Jedna porcja zawiera ponad trzy razy więcej niż zalecane dzienne spożycie witaminy A, a także jest pełna innych dobrych przeciwutleniaczy.
Owoce cytrusowe
Większość ludzi zdaje sobie sprawę, że owoce cytrusowe są pełne witaminy C. Witamina C ma kluczowe znaczenie dla układu odpornościowego. Zalecane spożycie to 75 mg do 90 mg dziennie. Wystarczy dodać do wody pokrojoną w plasterki cytrynę, która zapewni około 50% dziennego spożycia. Do śniadania można również zjeść grejpfruta lub pomarańczę. To śniadanie będzie drugą połową twojego dziennego spożycia.
Jagody
Ogólnie rzecz biorąc, jagody są pełne przeciwutleniaczy. Jagody są na szczycie wszystkich owoców i warzyw ze względu na ilość zawartych w nich przeciwutleniaczy.
Badania pokazują nie tylko moc jagód na nasz układ odpornościowy, ale także wiążą się z niższym ryzykiem wystąpienia tłuszczu żołądkowego, cholesterolu, chorób serca i raka.
Arbuz
Arbuz jest również pełen składników odżywczych wzmacniających odporność. Jest doskonałym źródłem potasu (który pomaga regulować funkcje organizmu), witaminy A i witaminy C.
Granaty
Ponieważ granaty zawierają wiele różnych przeciwutleniaczy, jest to świetny wybór, aby pokryć wiele potrzebnych nam składników odżywczych. Wiadomo, że ma właściwości przeciwzapalne i dlatego pomaga nam w odporności.
Dbając o zdrowie, pamiętaj też o pielęgnacji stóp, o której szczegółowo pisze stronka https://www.stopy.pl.